Bitkisel ürünlerde en yüksek yeterlilik fındıkta gerçekleşti.
Bitkisel işlerde en yüksek yeterlilik yüzde 560,9 ile fındıkta gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 Yılı Bitki Artefakt Stabilite Tablolarını açıkladı. Buna göre, toplam tahıl ürünleri için 2021-2022 pazar döneminde yerli üretimin iç talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) yüzde 80,3 oldu. Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik düzeyi yüzde 87,3 (durum buğdayında yüzde 151,8, diğer buğdaylarda yüzde 79,9), yem sanayinin en değerli girdisi olan arpanın yeterlilik düzeyi, yüzde 66,8, mısırın yeterlilik düzeyi ise yüzde 76’dır. ,6 ve soya fasulyesi yeterlilik seviyesi yüzde 6 idi.
2021-2022 piyasa döneminde meyve ve içecek fabrikalarında en yüksek yeterlilik yüzde 560,9 ile fındıkta gerçekleşti. Narenciye salkımındaki meyvelerin tamamının kendine yettiği görülmüştür. Toplam çay arzının büyük bir bölümü kendi üretimimiz tarafından karşılanmakta olup, çayın yeterlilik derecesi yüzde 97,9 olarak gerçekleşti.
Toplam sebze ürünlerinde 2021-2022 pazar döneminde yerli üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 113,5 oldu. Sebzelerde en yüksek yeterlilik yüzde 124,2 ile havuçta, yüzde 123,7 ile domateste ve yüzde 121,5 ile taze bezelyede oldu. – İSTANBUL